Pamper your clothes

Jeg har et par ganger prøvd å svare på spørsmål ang vedlikehold av klær, men det er ett eller annet som er galt, kommentarene mine vises ikke på det innlegget. Derfor: her kommer et innlegg på hvordan jeg behandler mine klær for at det skal se og føles nytt ut så lenge som mulig. Dette blir jo også for å rettferdiggjøre dyre kjøp, selvom jeg uansett pris tar vare på det jeg har, for om jeg har det, elsker jeg det. Når noe koster mye blir jeg uansett ekstra forsiktig, jeg har dummet meg ut et par ganger, og har ikke tenkt til å gjøre det igjen.

Måtehold

Jeg vasker klærne mine så sjelden som mulig, jeg lufter de hver gang jeg har brukt de og passer på at de lukter rent før jeg henger de inn i skapet. Kan jeg ikke henge noe ut pga været eller noe annet, så henger jeg det utenpå skapet, vindukarmen eller på vaskerommet. Om jeg har vært sent hjemme etter en bytur, henger jeg alikevel opp klærne mine for lufting. Alltid! Jeg slenger de aldri fra meg, ikke engang for noen timer.

Jeg hater vond lukt i klær, så å lufte er veldig viktig. Innestengt-, mat- og sigarettlukt er verst, og kan jeg unngå å være i rom det røykes eller lages mat gjør jeg det. Jeg vasker selvfølgelig undertøy, strømper og tettsittenede t-shirts og treningstøy, etter hver bruk.  Jeg vasker dessuten alltid mine klær alene, og klærne til datteren min og mannen min sammen.

Klær i silke/bommul/viskosestrikk som feks Wang t-shirts, vasker jeg alltid på silkeprogram og bruker alltid vaskepose. Uten vaskepose får du lett små hull i stoffet. Trodde jeg hadde møll eller veggdyr, men det var rett og slett slitasje. 

Jeg bruker renseriet ganske mye, og forklarer alltid nøye hvor viktig det er for meg at klærne kommer tilbake eksakt likt som de ble levert. Jeg har et fast renseri som kjenner meg og vet hvor pirkete jeg er. Rensing sliter jo på klærne og gir ikke en god lukt, så måtehold er stikkordet her også. Og igjen, lufting.

Celiné skandalen

For noen uker siden bestemte jeg meg for å vaske en Celine genser på silkeprogram, og det skulle jeg aldri ha gjort. Det er en genser av 100% silke i lys beigemelert farge som er lang på ermene og blir skitten i det øyeblikket du tar den på. Etter å ha renset endel ganger tok jeg sjansen. Jeg merket det ikke før jeg tok den på, men den har blitt litt kortere og litt videre:( Den har mistet sin mojo.... Nå har jeg hatt den hos min fantastiske skredder og hun har sydd den litt inn i siden og det hjalp noe, men den er ikke som før. Ikke perfekt. Skredderen min synes jeg er litt vel pirkete, men hun hjelper meg alikevel. Tusen takk Charlotte!

Moralen er fra nå av; ikke vask klær med merkelappen "Dry clean only" Plutselig ødelegger du en perfekt Celiné genser til 8500,- ....

Milo min Milo

Når jeg vasker bruker jeg ALLTID Milo, og ALDRI tøymykner. Jeg har litt Vanish i vaskekammeret om jeg vasker hvitt, og jeg har en Vanish spray for flekker, skjortekrager og logotags. Jeg bruker aldri Vanish på klær med farge.

Ingen regel uten unntak, non? Jeg bruker Wolford wash når jeg vasker for hånd. Jeg vasker det fineste undertøyet og de dyreste strømpene for hånd. Forsiktig uten å vri for mye på stoffet. Wolford wash får du kjøpt på Wolford i Hegdehaugsveien.

Tørketrommel bruker jeg kun til sengetøy, håndklær og sokker. Jeg har nesten en fetisj på tørkestativer og knagger. Det er så mye fiffi å få tak i, og på vaskerommet har jeg et bra utvalg. Har du ikke vaskerom finnes det masse du kan skru i veggen å slå sammen når du ikke bruker det. det finnes dyre merker på slikt også, men ta deg en tur på Europris eller Nille og Jernia, det er som en godtebutikk i vaske og tørkeartikler!

Treningstøyet mitt er jeg like forsiktig med som med det andre tøyet mitt, men det må jo vaskes etter hvert bruk, og jeg bruker mye vaskeposer.  Jeg elsker å trene og ser ingen grunn til å ikke være fin da også:):) Jeg har ikke så mye penger om dagen, og da må jeg ihvertfall ta godt vare på det jeg har. 

Lykke til med vedlikeholdet da! 

Take care of your clothes, and your clothes will take care of you. Promise!
MrsBxx